Celine, Persoonlijk

21 levenslessen die ik in de afgelopen 21 jaar heb geleerd

Het is vandaag 19 juli en dat betekent dat ik over precies een maand 21 wordt. Ik weet niet waarom, maar het voelt gek. Niet dat er iets bijzonders aan is, maar het besef dat het ‘volwassen leven’ steeds dichterbij is, is toch een raar gevoel op een of andere manier. Ik heb er wel zin in, want ik denk dat dit toch de jaren zijn waarin er het meest gaat veranderen. En ik ben alleen maar heel benieuwd naar wat er allemaal gaat komen. In de afgelopen 21 jaar heb ik ook heel wat dingen geleerd en dat deel ik natuurlijk graag met jullie. Vandaag daarom dit artikel met de 21 levenslessen die ik in de afgelopen 21 jaar heb geleerd. De één wat serieuzer dan de ander haha.

 

levenslessen

 

 

1. Ga zo vaak mogelijk op reis, want de wereld is zo mooi!

Ja, wat kan ik hier nog aan toevoegen? Als jullie CwithC al langer volgen weten jullie dat wij beiden gek zijn op reizen. Ik heb al meerdere keren in een blog gezegd dat ik reizen het allermooiste vind wat er is. En nu zeg ik het gewoon nog een keer! Er is een quote: ‘Travel is the only thing you buy that makes you richer.’ En deze quote is zó waar. Aan het einde van elke reis voel ik me zoveel rijker en ben ik zo intens gelukkig. Ik hoop dat ik mijn hele leven de kans blijf hebben om veel te reizen.

 

2. Great things never came from comfort zones.

Vast een quote die jullie ook al vaker voorbij hebben zien komen hier. Het is namelijk één van mijn favoriete quotes. Er is een tijd dat ik heel lang ‘op safe’ speelde om het zo maar te zeggen. Ik deed alleen maar dingen waarbij ik mij comfortabel voelde. Ik was veel te verlegen en onzeker om eens een keer iets te doen wat buiten mijn comfort zone lag. Maar op sommige momenten heb je gewoon geen keus en zit er niks anders op. Toen ik door kreeg wat voor toffe dingen er kunnen gebeuren, besloot ik mijzelf vaker te pushen om dingen te doen wat ik in eerste instantie misschien nooit zou doen. En ik denk dat de leukste gebeurtenissen in mijn leven een gevolg zijn van het stappen uit die comfort zone!

 

3. Blijf dingen (opnieuw) proeven!

Ik hou van lekker eten, maar ik heb al snel dat als ik er iets niet helemaal lekker uit vind zien ik het liever laat liggen. Op zich logisch, maar de laatste jaren probeer ik toch alles te proeven. En o my god wat zijn er veel lekkere dingen op de wereld! En dat je iets niet lustte toen je een 5 jarige kleuter was betekent niet dat het nu nog steeds vies is. (Behalve rode kool, dat is gewoon smerig haha.)

 

4. Nee zeggen is niet erg.

Ik ben altijd héél slecht geweest in het zeggen van ‘nee’ tegen mensen als ze ergens om vroegen. Ik voelde me dan onwijs schuldig, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Natuurlijk is het niet leuk voor die ene vriendin die vraagt om af te spreken terwijl jij je eigenlijk net had verheugd op een dagje rust. Of voor je tante die je om een gunst vraagt maar je het eigenlijk niet ziet zitten. Maar vaak kunnen de mensen het (misschien pas achteraf) alleen maar waarderen dat je eerlijk bent en was het vaak niet eens zo’n big deal dat je nee zei. Ik begin het gelukkig steeds meer te leren.

 

5. Als je met een mes bezig bent, houd je ogen dan vooral op het mes gericht.

Na iets meer dan een half jaar in een broodjeszaak te werken, kan ik er nog wel eens overtuigt zijn dat ik tussen het snijden door wel even om mij heen kan kijken. Niet doen! Je snijdt altijd net wat te ver door en dan zit je zo in je vinger. Deze week loop ik bijvoorbeeld alweer met 3 pleisters om. Heel charmant.

 

6. Wees altijd voorzichtig tijdens het ‘social media stalken’.

Ik denk dat ik niet de enige ben die wel eens lekker op Facebook of Instagram door de tijdlijn / foto’s van iemand zit te scrollen. Eigenlijk vind ik dat echt hatelijk van mezelf, maar soms vind ik het gewoon interessant hoe de levens eruit zien van die ene ex-collega of de oude buurjongen (sorry not sorry). Maar het is best wel een beetje awkward als je dan een 4 maanden oude foto liked haha. So be careful!

 

7. Vergelijk jezelf niet met anderen.

Ik heb wel eens van die momenten dat ik kijk naar de mensen op mij heen van mijn leeftijd en denk van “Jeetje, jullie hebben al zoveel bereikt en kijk waar ik ben.” En ook vroeger zag ik altijd wel dingen die anderen wel hadden of konden en ik niet.  Zeker ook door social media lijkt het soms dat iedereen het perfecte leven lijdt. Steeds meer leer ik daar niet naar te kijken en vooral niet om te geven. Iedereen is anders en uniek op zijn/haar eigen manier. En dat is juist iets moois. Het zou heel saai zijn als iedereen hetzelfde was.

 

Uitstellen

8. Van uitstel komt afstel.

Dat is helaas echt zo. Vaak denk ik: ‘Ach joh, dat komt morgen wel.’ Maar zo gaat het morgen, overmorgen en die dag daarna. En uiteindelijk doe je het gewoon niet meer. Wat mij heel erg helpt om niet meer zoveel dingen uit te stellen is een to-do lijstje op papier te maken. Eerst deed ik dat in mijn telefoon en kon ik het makkelijk bij de volgende dag zetten. Op papier doe ik dat minder snel.

 

9.  Echte vrienden zijn vaak op 1 hand te tellen.

In de moeilijke tijden leer je wie je echte vrienden zijn. En vaak kom je er dan achter dat dit er niet zo heel veel zijn. De meeste ‘vrienden’ blijken uiteindelijk toch niet die vrienden te zijn waarop je had gehoopt en zijn nergens te bekennen wanneer je een luisterend oor nodig hebt. Het is belangrijk om te weten wie je echte vrienden zijn en wie niet. Zo word je niet onnodig teleurgesteld.

 

10. En die echte vriendschappen moet je koesteren!

De echte vriendschappen zijn juist zo bijzonder. Er zijn zoveel ‘vrienden’ die je uit het oog verliest of waarmee je uit elkaar groeit. Maar degene die er na al die tijd nog steeds zijn, zijn de bijzondere. En ik denk dat het belangrijk is om diegene af en toe te laten weten dat ze veel voor je betekenen.

 

11. Luister altijd naar je gevoel.

Negen van de tien keer heeft je gevoel het altijd goed. Meer kan ik er eigenlijk gewoon niet aan toevoegen haha.

 

12. Als je koffie zet, zet dan het kopje vooral GOED onder het apparaat.

Uhhhhh. Ja, het gebeurt mij dus even net wat te vaak dat ik hem er gewoon compleet verkeerd onder zet en dat de koffie dan naast het kopje loopt in plaats van erin. Zeker in de ochtend wil je gewoon een lekker bakkie en wil je niet eerst weer moeten schoonmaken. En het is ook nog eens hartstikke zonde!

 

13. Luister naar je lichaam.

Ik heb wel eens een blog geschreven over mijn slechtste eigenschap. Nog steeds ben ik niet zo goed  in het luisteren naar mijn lichaam en moet iemand anders soms nog steeds aan de rem trekken. Maar het is zo ontzettend belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Zeker als je jong bent moet je lichaam nog je hele leven mee. Het is niet de bedoeling dat je het nu al helemaal uitput.

 

do what makes you happy

 

14. Doe alleen dingen waar je blij van wordt.

Natuurlijk moet je echt wel eens wat doen wat je niet zo leuk vind. Maar heel veel dingen kun je zelf bepalen. Vind je je baan niet meer leuk? Ga op zoek naar iets anders. Heb je geen zin om naar dat ene feestje te gaan? Blijf lekker thuis.  De tijd gaat al zo snel. Het is zonde om je tijd te besteden aan dingen die je eigenlijk niet leuk vind.

 

15. Smeer je altijd goed in, ook al schijnt de zon niet zo fel.

Ik denk dat mijn moeder wel even moet lachen als ze dit leest. Zij is altijd degene die het hardst roept: “Wel om de twee uur insmeren hoor!” En ik ben altijd degene die dan keihard zegt “Ja natuurlijk!” en het vervolgens dan niet doet. Toen we naar Lanzarote gingen heb ik mij daar wel heel goed aan gehouden en ben ik bijna niet verbrand. In tegendeel tot alle andere vakanties zonder mijn moeder. Het werkt dus echt, haha!

 

16. Maak je niet druk om de mening van anderen.

Er zullen altijd mensen zijn die wat over je te zeggen hebben. Daar doe je nu eenmaal niks aan en daar moet je je ook helemaal niet druk om maken. Zeker als het om mensen gaat waar je eigenlijk niks mee hebt. Zolang jij tevreden met jezelf bent en achter je keuzes staat is het goed.

 

17. Spaar!

Dat is iets wat ik veel te weinig heb gedaan. Heb ik er echt spijt van? Nee, want ik heb super veel leuke dingen kunnen doen en prachtige plekken gezien. Maar ik had mijn geld wel minder uit kunnen geven aan bijvoorbeeld eten of iets anders wat eigenlijk niet nodig was geweest.

 

18. Celine en tassen zijn geen goede combinatie.

Het maakt niet uit hoe duur de tas is of van welk merk, alle tassen gaan kapot bij mij. Na een tijdje zien ze er gewoon niet meer uit. Hoe het elke keer weer kan is nog steeds een raadsel. Maar ik denk dat ik daar maar gewoon mee zal moeten leren leven haha.

 

19. Agree to disagree.

Soms kan je het ergens gewoon niet over eens worden. Ook met de mensen waar je van houdt heb je wel eens van die ‘discussies’ en blijf je het aan het einde nog steeds oneens met elkaar. Vroeger vond ik dat vreselijk, maar nu heb ik er eigenlijk wel vrede mee als het niet lukt om het met elkaar eens te worden. Het is een kwestie van accepteren.

 

20. Je kunt anderen niet veranderen

Zoals ik net al zei is iedereen anders. En dat is heel leuk, maar dat kan ook heel frustrerend zijn als er bijvoorbeeld dingen zijn waar je je aan irriteert.  Natuurlijk kan je daarover praten, maar jij kan het zelf niet veranderen. En dat zal je moeten accepteren.

 

21. Wees dankbaar!

Ik zou me moeten schamen als ik niet heel dankbaar zou zijn voor het leven wat ik nu lijdt. Niet iedereen het voorrecht om in een land als Nederland op te groeien. En als ik kijk naar wat ik allemaal al gedaan heb in mijn leven mag in mijn handjes knijpen van geluk. Ik zou liegen als ik zeg dat ik nooit klaag of nooit ondankbaar doe, maar eigenlijk is dat natuurlijk te gek voor woorden. Het leven is misschien niet altijd makkelijk, maar er zijn genoeg mensen die het veel slechter hebben dan ik. Ik denk dat dit wel de grootste levensles is.

 


Wat is jouw belangrijkste levensles?Liefs, Celine
Op de hoogte blijven van CwithC? Volg ons dan op Facebook, Instagram en Youtube.

 

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *