Celine, Persoonlijk

Dorp of stad: waar zou ik willen wonen?

Ik woon al mijn hele leven in een dorp. En dan niet zomaar een dorp, maar zo’n dorp waarvan (bijna) niemand ooit heeft gehoord. Als mensen vragen waar ik woon kijken ze me altijd aan alsof ik ze water zien branden als ik de naam van het plaatsje noem. Nu ik 20 ben komt het moment dat ik uit huis ga steeds dichter bij. Hoewel ik echt nog wel geniet van het luxe leventje van het thuis wonen, kijk ik ook heel erg uit naar het moment dat ik mijn eigen plekje heb. Maar waar ga ik dan wonen? Kies ik dan voor een klein, knus dorpje. Of ga ik toch naar de grote stad?

Ik heb eerlijk gezegd echt geen idee. Ik ben wel iemand die graag in de stad is en geniet van de drukte als ik in de stad loop. Maar aan de andere kant vind ik het wonen in een dorp ook wel heel relaxt. Gelukkig kan ik er nog wel even over nadenken. Vandaag bespreek ik wat mij voor mij de voor- en nadelen zijn van het wonen in een stad of dorp.

Dorp

 

Dorp

Voordelen

– Rust. Niet constant geluiden om je heen hebben vind ik best wel fijn. Ook de omgeving die een stuk groener is dan in de stad geeft mij een bepaalde rust. ’s Avonds zie je geen hond meer op straat en zit iedereen, op de hangjongeren na, lekker binnen. Terwijl je in de stad altijd nog wel auto’s hoort rijden.

– Wonen in een dorp is een stuk goedkoper. Er zijn geen belachelijk hoge parkeerkosten, de huizen zijn goedkoper en

– Ons kent ons. Soms is het misschien ook wel een nadeel dat iedereen elkaar ‘kent’. Maar ik vind het ook wel wat hebben. Ik kan mij niet voorstellen om niet eens te weten wie je buren zijn.

 

Nadelen

– Het openbaar vervoer. Mensen die ook in een (klein) dorp wonen zullen het meteen begrijpen en daar hoef ik geen verdere uitleg aan te geven. Nu mag ik nog niet klagen geloof ik want mijn bus rijdt door de weeks 1 keer in het half uur, in sommige dorpjes is het maar 1 keer in het uur. Maar dat is bij mij vanaf 19.00 uur pas. De laatste bus van en naar mijn dorp gaat om 23:00 uur, ook in het weekend. Echt, wie verzint het?

– In een dorp heb je vaak niet zo’n groot winkelaanbod. Wij mogen in onze handjes knijpen met een Hema, een Kruidvat en een Marskramer. Andere grote namen (naast de Shoeby) zal je in ons dorp niet vinden.

– De dichtstbijzijnde middelbare school is 40 minuten fietsen of een half uur met de bus. Nu ben ik al een aantal jaar van de middelbare school af maar wat was dat toch altijd een ellende.

 

Rotterdam

 

Stad

Voordelen

– Bussen, metro’s, trams en treinen. Alles heb je in de stad. Als je de bus mist gaat er na 10 minuten gewoon weer een bus. Ideaal! En je komt ’s nachts nog gewoon thuis en je hoeft je vader niet lief aan te kijken om je te komen halen.

– Je bent geen half uur tot drie kwartier onderweg als je naar de bioscoop wilt. Als je nieuwe schoenen zoekt is er genoeg winkelaanbod en hoe leuk is het om van die gezellige hotspots te ontdekken. Echt niet dat je die in een dorp vindt.

– Ook zijn de winkels een stuk langer open én open op zondag. Waar in een dorp alle winkels op zondag gesloten zijn, kan je in de stad gerust even een middagje gaan shoppen. Ook is het geen probleem als je er om 9 uur ’s avonds achter komt dat je wat vergeten bent bij de supermarkt. Die zijn vaak nog tot 10 uur open.

 

Nadelen

– Zoals ik net al zei ben ik best wel iemand die van de rust houdt, maar tegelijkertijd ook echt kan genieten van de drukte van de stad. Maar ik denk dat wanneer ik thuis ben mij een stuk relaxter voel als de omgeving ook gewoon lekker stil is.

– Natuurlijk wordt er in een dorp ook echt wel ingebroken, maar het risico op een inbraak, overval of dergelijke is in de stad wel een stuk groter.

 

 

Waar ik wel zeker van ben is dat ik sowieso een keer in de stad gewoond wil hebben. Gewoon om het een keer meegemaakt te hebben. Misschien dat dat mijn keuze ook makkelijker maakt. Bevalt het mij super goed of juist niet, dan is de keuze snel gemaakt. Anders wordt het toch nog lastig denk ik. Misschien dat ik er voor kies om een paar jaartjes in de stad te gaan wonen en daarna terugkeer naar een dorp. De tijd zal het leren.

 

Woon jij nu in een stad of een dorp? En wil je dat zo houden of vertrek je liever vandaag nog dan morgen?

Liefs, Celine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *