Celine, Persoonlijk

Hoe je het beste van je tussenjaar kan maken

Een tussenjaar. De een kiest er bewust voor, bijvoorbeeld omdat je gewoon echt geen idee hebt wat je wilt studeren of eventjes op adem wilt komen. De ander was liever wel begonnen aan een studie maar komt noodgedwongen in deze situatie terecht. Ik had bijvoorbeeld net mijn opleiding onderwijsassistent afgerond en wilde juist wel verder gaan met studeren, namelijk naar de Pabo. Helaas haalde ik de toelatingstoets geschiedenis niet en heb ik nu een tussenjaar.

Vind ik het erg? Ja en nee. Aan de ene kant had ik heel graag begonnen aan een studie, omdat ik denk dat ik dan het beste in het schoolritme blijf. Ik was in eerste instantie bang dat ik na dit jaar geen motivatie meer zou gaan vinden om het opnieuw te proberen. Want aan de andere kant vind ik het ook wel erg fijn om lekker de vrijheid te hebben en de tijd heb even alles op een rijtje te zetten. Maar nu het een maand verder is besef ik wel dat ik absoluut wil gaan studeren, maar heb ik er ook vrede mee dat dat even uitgesteld wordt. Ik kan mijzelf dit jaar gewoon weer even opladen zodat ik er straks weer helemaal tegenaan kan.

Het feit dat je een jaar thuis zit wilt niet zeggen dat het een weggegooid jaar is. Het is aan jezelf of je ervoor kiest om je tijd te besteden aan het lui op de bank zitten en series kijken of dat je van plan bent om er echt iets van te gaan maken. Ik kies voor dat laatste. Er zijn ook zoveel dingen die ik leuk vind en zou willen doen. Daarom komt dit tussenjaar misschien ook wel goed uit. Ik heb dan ook een aantal dingen bedacht om het beste uit je tussenjaar te halen.

 

Tussenjaar

 

Werken

Allereerst misschien het meest voor de hand liggende: zoek werk. Want voor bijna alle andere dingen in dit lijstje is geld nodig. Misschien dat je wel wat op je spaarrekening hebt staan, maar het lijkt mij ook niet de bedoeling dat je na dit jaar blut bent. Schrijf je in bij een uitzendbureau, solliciteer op meerdere vacatures en je hebt zo een leuk baantje. Desnoods werk je de helft van het jaar full time zodat je de andere helft tijd hebt voor alle leuke dingen.

 

Oriënteer je op een studie

Weet je nog niet wat je wilt gaan studeren? Of had je wel een idee maar stond je nog niet 100% achter je beslissing? Dan kun je je daar in een tussenjaar eens goed in gaan verdiepen. Ook al wilde ik heel graag beginnen met de Pabo, ga ik toch ook even andere studies bekijken die mij leuk lijken zodat ik het straks helemaal zeker weet.

 

Reizen

Reizen is wat mij betreft het mooiste wat er is. Ik heb al een keer eerder verteld dat een van de dingen bovenaan mijn bucket list is dat ik heel graag een keertje alleen op reis wil. Ik hoop dan ook echt dat ik deze droom snel in vervulling kan laten gaan. Als je nog jong bent is het misschien verstandiger om met een organisatie mee te gaan zodat je daar altijd op kan terugvallen. En organisaties zijn er genoeg!

 

Vrijwilligerswerk

Een andere invulling van een tussenjaar is het doen van vrijwilligerswerk. Dit hoeft dan niet per se in Nederland, maar je kan er ook voor kiezen om naar het buitenland te gaan. Zo doe je niet alleen iets heel moois maar zie je ook weer een stukje van de wereld. En ook hiervoor zijn er genoeg organisaties. Het is wel belangrijk dat je je goed verdiept in zo’n organisatie en niet zomaar met de eerste de beste meegaat.

 

Maak een bucket list

Maak aan het begin van het tussenjaar een lijstje met alle dingen die je aan het einde van het tussenjaar gedaan wilt hebben. Heb je altijd al een keer willen parachute springen, flyboarden  of paardrijden? Zet het op je lijstje. Maar het hoeven niet alleen van dat soort ‘grotere’ dingen te zijn. Denk bijvoorbeeld  ook aan je kamer die je al maanden een make-over wilde geven. Ook dat kan je op je lijstje zetten! Zo motiveer je jezelf ook om niet stil te gaan zitten in je tussenjaar.

 

Volg een cursus

Dat je niet naar school gaat wilt niet zeggen dat je niks hoeft te leren. Misschien is er wel iets wat je altijd al hebt willen leren. Ik zou bijvoorbeeld heel graag een vreemde taal willen leren en gitaar of piano willen leren spelen. Als je studeert heb je vaak al genoeg te doen voor school en heb je hier bijna geen tijd voor. Een tussenjaar is dan de ideale gelegenheid.

 

 

Natuurlijk is het helemaal aan jou hoe jij je tussenjaar gaat invullen, maar ik hoop dat je met deze tips een beetje op weg bent geholpen.

Wat zou jij het liefst doen in je tussenjaar?

Liefs, Celine

Tagged

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *