Celine, Persoonlijk

Keuzes maken

“Welk jurkje zal ik kopen voor de feestdagen?” “Ga ik vandaag of morgen naar de sportschool? (Of in mijn geval helemaal niet.)” “Wat ga ik vanavond eten?” Dit zijn de relatief kleine keuzes waar we elke dag weer mee te maken hebben. Maar soms moeten we grotere keuzes maken die invloed hebben op ons leven. Ik ben daar zelf heel slecht in. Ik wil er namelijk zeker van zijn dat als ik de keuze maak, het de goede keuze is. Maar soms kan je daar niet zeker van zijn. Soms kom je er pas achteraf achter of het de goede keuze was. Of zal je nooit weten hoe het gelopen was als je voor het andere had gekozen. En precies dat, geeft mij best veel stress.

 

keuzes maken

 

 

Waar ik op dit moment het meeste mee rondloop, is school. Ga ik na dit tussenjaar weer studeren? Of blijf ik werken? Toen ik niet werd toegelaten voor de Pabo, heb ik altijd gezegd dat ik hoe dan ook weer terug naar school ga. Nog steeds ben ik daar wel van overtuigd, maar toch is het wel een dingetje. Ik heb namelijk ook nog een droom. En dat is alleen op reis gaan voor een langere tijd. Voor mijn gevoel is dit het moment en ik ben bang dat als ik het nu niet doe, het er nooit meer van gaat komen. Maar dat zou betekenen dat ik die reis al begin volgend jaar moet gaan maken en dat gaat never nooit lukken met geld. Daarom spookt het nu door mijn hoofd om hierna nog een jaar van school weg te blijven. Maar wat als ik daarna helemaal geen zin meer heb in school? Is dat dan niet zonde? Want ik weet dat ik veel meer kan bereiken dan dat ik nu bereikt heb.

En stel dat ik mijzelf kan blijven motiveren om terug naar school te gaan. Wat ga ik dan studeren? Hiervoor stond ik ook niet 100 % volledig achter mijn keus om naar de Pabo te gaan. Zelfs toen ik mijn havo afrondde, durfde ik het al niet aan. Ik ging namelijk voor safe: ik ging naar het MBO om de opleiding onderwijsassistent te volgen. Na die opleiding afgerond te hebben twijfel ik er nog steeds over, dus is het dan wel zo’n goed idee? Ga ik dan die poging wagen, met de kans dat ik het straks toch niet leuk genoeg blijk te vinden? Een alternatief heb ik nog niet echt. Ik ben er alleen zeker van dat het een opleiding moet zijn waarmee ik iets met kinderen kan gaan doen.

 

Ik weet niet zo goed wat ik nu verder wil zeggen, maar ik denk dat ik dit gewoon even kwijt moest haha. Het is denk ik wel duidelijk wat voor een enorme twijfelaar ik ben. En dat is soms best wel lastig. Het maakt mij gek in mijn hoofd. Maar uiteindelijk maken de keuzes die je maakt, ook wie je bent. En komt het uiteindelijk allemaal wel goed.

 

Vind jij keuzes maken ook zo lastig?

Liefs, Celine

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *