Celine, Persoonlijk

Postcrossing: kaarten versturen over de hele wereld

“Send a postcard and receive a postcard back from a random person in the world!” Dit zal misschien een beetje gek klinken voor degene die het niet kennen, maar op postcrossing.com kun je dus echt een kaartje sturen naar een random persoon in de wereld. En met mijn liefde voor reizen en andere culturen kan het natuurlijk niet anders dan dat ik hieraan meedoe! Van de week kwam ik de map tegen waar ik mijn ontvangen kaarten in bewaar en ik besefte mij dat het alweer veel te lang geleden is dat ik een kaartje heb verstuurd. Ik had nog twee kaarten liggen dus ik besloot meteen adressen aan te vragen.

 

Foto 11-07-16 18 36 58

 

Hoe werkt Postcrossing?

Maar allereerst, hoe werkt het nou eigenlijk? Want ‘een kaartje naar een random iemand in de wereld’ klinkt allemaal wel leuk en aardig, maar betekent dat dan dat je adres zomaar op internet wordt weergeven? Dat zal ik even uitleggen.

Eerst moet je een account aanmaken. Je moet dan allemaal gegevens invullen. Daarna kun je eventueel een verhaaltje op je profiel zetten (in het Engels) en een foto uploaden. In dat verhaaltje kun je bijvoorbeeld schrijven over wie je bent, wat je hobby’s zijn en wat voor kaarten je leuk zou vinden om te krijgen. Dat is allemaal leuke en handige informatie voor degene die jou een kaartje moet sturen. Daarnaast moet je natuurlijk wel je adres invullen, maar die krijgt iemand pas wanneer die jou heeft ‘gekregen’ om een kaartje aan te sturen. Verder blijft het dus beschermd.

Dan is het tijd om een kaartje te gaan versturen. Je gaat naar ‘Send a postcard’ en je krijgt een aantal regels te zien waarmee je akkoord moet gaan. Je vinkt het hokje aan, klikt op ‘Request adress’ en dan krijg je het adres waar je de kaart heen moet sturen. Ook staat hier een ‘ID’ nummer bij. Dit nummer moet je op je kaart schrijven, zodat de ontvanger dit nummer bij Postcrossing kan registreren. Zo weet je of je kaart is aangekomen.

 

Foto 11-07-16 18 55 24

Foto 11-07-16 18 37 56

Foto 11-07-16 19 54 52

 

Zoals je ziet moet de eerste kaart naar Frankrijk. Super leuk! Deze bestemming heb ik nog niet eerder gehad. De bestemming voor mijn tweede kaart is Rusland. Ook ontzettend leuk, maar Rusland is al vaker voorbij gekomen. Helaas is het bij Rusland ook afwachten of hij aankomt of niet. Er zijn bij mij al 2 (van de 3) kaarten zoek geraakt die naar Rusland moesten.

De kaartjes die ik nog had liggen waren allebei wat simpel. Ik was blij dat er bij allebei geen voorkeur voor bepaalde kaartjes stond. Ook stond er bij beide niet zo heel veel informatie, dus ik vond het best lastig wat ik er nou op moest schrijven. Ik heb het dan ook best simpel gehouden.
Wat ik wel altijd doe, is de datum erop schrijven. Zo kan de ontvanger zien wanneer de kaart verstuurd is. Ook schrijf ik er vaak de temperatuur van dat moment bij, gewoon omdat ik dat leuk vind haha.

Vanaf het moment dat er een kaart is aangekomen is het weer mogelijk dat ik een kaart ontvang. Je moet dus eerst zelf een kaart hebben gestuurd voordat je er een kan ontvangen. Ik ben nu al benieuwd!

Foto 11-07-16 19 57 59

In het boekje hiernaast houd ik bij wanneer ik een kaart heb verstuurd, wanneer hij is aangekomen en naar welk land hij is gegaan. Op de site van Postcrossing zelf kun je dit ook wel zien, maar daar klopt het soms toch niet helemaal. De verzend datum staat namelijk op de dag dat jij een kaart hebt aangevraagd. Maar meestal verstuur je de kaart pas een paar dagen later. Natuurlijk probeer ik dit altijd zo snel mogelijk te doen, maar soms heb ik even geen tijd om een postzegel te halen of naar de brievenbus te gaan. Daarom doe ik het in dit boekje. Ook vind ik het sowieso veel leuker om dit zelf bij te houden in een boekje dan dat het in een overzicht op internet staat.

Toen ik begon met Postcrossing heb ik meteen 3 kaarten verstuurd: naar Duitsland, Amerika en Rusland. Ik verstuurde ze op 7 januari 2015. In Duitsland kwam hij op 12 januari aan, in Amerika op 2 februari en in Rusland is hij helaas nooit aangekomen. Inmiddels heb ik er 9 (met de nieuwe 2 erbij 11) verstuurd. Dit zijn er eigenlijk helemaal nog niet zoveel. De laatste verstuurde ik 10 juli 2015 naar Rusland, deze kwam gelukkig wel aan op 9 augustus. Het is dus echt al een jaar geleden dat ik een kaartje verstuurde.

 

 

Het leek mij nog even leuk om jullie nog te laten zien hoe ik mijn ontvangen kaarten bewaar en om even een paar ontvangen kaarten aan jullie te laten zien.

Foto 11-07-16 19 55 19 Foto 11-07-16 19 55 28 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kaarten kunnen helaas niet helemaal op volgorde op datum, omdat niet alle kaarten in deze vakjes passen. Maar omdat ik dit wel een heel leuk systeem vond besloot ik het toch zo te houden. De bovenste komt uit China en is mijn tweede ontvangen kaart. Mijn allereerste kaart kreeg ik twee weken eerder, deze kwam uit Duitsland. De middelste kaart op de foto komt uit Rusland en komt van een meisje van 14 jaar. Dat merk je ook wel een beetje aan haar Engels, maar dat maakt natuurlijk niks uit. Ik vind het zo tof dat de leeftijden ook zo verschillen. En tot slot komt de onderste kaart Amerika. Toch een gek besef dat er iemand in Amerika is die dus gewoon een kaart aan jou schrijft!

Foto 11-07-16 19 55 53

Foto 11-07-16 19 56 51

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit zijn twee kaarten die eigenlijk wel een beetje speciaal zijn. Deze heb ik namelijk ‘extra’ gekregen. Nadat ik deze mensen een kaart had verstuurd, kreeg ik een berichtje dat ze mijn kaart zo tof vonden en ze graag een kaart terug wilden sturen. De bovenste komt uit Amerika. Ik weet niet meer precies wat voor kaart ik had gestuurd, maar het was in ieder geval de eerste kaart die ik ooit had verstuurd (samen met de andere 2). Het was wel erg leuk om te horen dat mijn eerste kaart meteen zo leuk ontvangen werd!

Naar de onderste had ik een Inge Löök kaart gestuurd. Ik had er zelf nog nooit van gehoord en het zijn ook niet echt mijn soort kaarten, maar dit stond op haar wens lijstje. Ze was er zo blij mee dat ze me wilde bedanken door een kaart terug te sturen. In de envelop zaten ook stickertjes. Super leuk!

 

Dit is dus mijn manier van het bijhouden van mijn ontvangen en verstuurde kaarten. In totaal heb ik nu 11 kaarten ontvangen. Ik merk nu weer hoe leuk het eigenlijk is en ik ga er binnenkort nog een paar versturen. Zo hoop ik er snel een stuk meer te hebben!

Doe jij zelf ook aan Postcrossing ? Hoe bewaar jij je kaarten?

Liefs, Celine

 

 

Tagged

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *