Cynthia, Persoonlijk

Vegetarisch: Hoe, wat en waarom?

Ik wilde hier eigenlijk in april al over schrijven maar dat is er nooit van gekomen. Ik blijf het maar uitstellen omdat ik niet zo goed weet waar ik moet beginnen en wat ik allemaal wil zeggen. Zoals je in de titel al kan lezen gaat het over geen vlees eten. Sinds april eet ik al drie jaar geen vlees meer en ik ga jullie vertellen wat ik daar van vind en waarom.

 

Vegetarisch

 

Allereerst wil ik even zeggen dat ik dit artikel absoluut niet schrijf om mensen over te halen om ook geen vlees te gaan eten of mensen aan te vallen. Ik wil heel graag mijn mening erover vertellen en hoe ik het ervaar.

 

Wat eet ik wel en wat eet ik niet?

 

Als ik zeg dat ik geen vlees eet krijg ik heel vaak de vraag of ik ook geen vis eet. Nee, dat eet ik ook niet. Ik heb eigenlijk nooit echt vis gegeten maar ik vind zelf dat als je vegetarisch bent en dus geen vlees wil eten je ook geen vis eet. Het is tenslotte ook dier en je zegt ook niet dat je wel kip eet en geen koe bijvoorbeeld. Maar mensen die wel vis hebben die hebben daar natuurlijk hun eigen idee over en dat accepteer ik ook gewoon.

Wat eet je dan wel is ook zo’n vraag die ik vaak krijg. Mensen denken vaak dat je alleen maar falafel en tofu eet als je vegetarisch bent maar tegenwoordig zijn er steeds meer vleesvervangers in de winkel te vinden. De smaak komt ook steeds meer in de buurt van echt vlees. Dingen van de Vegetarische slager vind ik zelf heel erg lekker. Die hebben ook een ruim assortiment, bijvoorbeeld saucijzenbroodjes of frikandelbroodjes, die heb ik verder nog nooit ergens anders gezien. Tofu en falafel vind ik dat juist weer helemaal niet lekker. Dingen die ik vaak eet zijn: wokstukjes, hamburgers, oosterse schijf en rookworst vind ik ook heel lekker maar die kan ik bijna nergens meer vinden.

 

Vegetarisch

Ik ben geen veganist en eet dus wel gewoon eieren en kaas bijvoorbeeld. Dat is ook echt iets waar ik niet zonder kan maar mensen verwarren dat wel vaak. “Oh, je eet wel gewoon kaas.” Een veganist is iemand die helemaal geen dierlijke producten eet, dus geen eieren en kaas maar ook geen gelatine in snoepjes bijvoorbeeld. Dat kan best heel erg lastig zijn denk ik. Ik eet dat wel gewoon, alleen het vlees en vis niet.

 

Waarom eet je geen vlees?

 

Dit is ook een vraag die ik heel vaak krijg maar dat vind ik ook heel logisch. Ik vind het alleen altijd wat lastiger om uit te leggen. Het is namelijk zo dat ik al bijna geen vlees at. Het enige dat ik at was kwakworsten, frikandellen, hamburgers en rookworsten. Dat is dus al niet heel erg veel. Een aantal maanden voordat ik echt had besloten om geen vlees meer te eten dacht ik er wel vaak aan. Ik wist alleen niet wat mijn ouders ervan zouden vinden. Zou mijn moeder voor mij vleesvervangers willen halen er rekening mee houden met koken? Toch dacht ik er steeds meer aan en kreeg ik nog minder trek in het vlees dat ik al at. Op een dag besloot ik het toch maar te zeggen. Ik weet niet eens meer precies hoe het ging maar het kwam er op neer dat ik heel simpel zei dat ik geen vlees meer wilde eten. Mijn moeder vroeg wat ik dan wilde eten. Ze heeft daarna verschillende vleesvervangers gehaald en sindsdien eet ik dat.

Ik krijg heel vaak de vraag of ik het niet mis. Nee absoluut niet. Ik at natuurlijk al helemaal niet zoveel vlees dus dat scheelt maar doordat ik geen vlees meer eet ben ik veel meer andere dingen gaan proberen. Ik at sowieso niet zo veel verschillende dingen en probeerde het ook niet. Sinds dat ik geen vlees meer eet ben ik veel meer dingen gaan proberen en erachter gekomen dat het toch eigenlijk best wel lekker is.

Dus om nog even terug te komen op de vraag, eet je het niet meer omdat je het zielig vind of vind je het niet lekker? Dat is een combinatie van eigenlijk. Maar doordat ik het niet lekker vind en het helemaal niet meer eet heeft het er wel voor gezorgd dat ik meer andere dingen ben gaan eten. Voor mij is dat achteraf gezien dus nog een extra pluspunt geweest.

 

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om mijn ervaring te lezen over een vegetarisch leven en dat je misschien zelf nog wel een paar antwoorden heb gevonden op vragen die je zelf had. Nogmaals ,ik bedoel dit totaal niet aanvallend naar iemand en ik laat iedereen gewoon in zijn waarde dus ik hoop dat jullie dat ook doen.

Heb je toevallig nog een vraag die ik niet heb behandeld wat je heel graag wil weten ,laat het dan gerust in de reactie’s achter en dan zal ik hem beantwoorden.

 

Liefs,

Cynthia

 

Op de hoogte blijven van CwithC? Volg ons dan op Facebook, Instagram en Youtube.

Tagged ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *